SKA' DU HA' SIX-PACK?

HVOR SUND KAN MAN VÆRE?

confused

Hvad faen’ er egentligt sundt? Hvad er usundt? og hvornår er vi “sunde nok”?

Efterhånden er det (mildt sagt) rimelig svært at finde rundt i hvad der er sundt og ikke sundt. Hvad der “godt” og “ikke godt”, hvad der “rigtigt” og hvad der er “forkert”.

Jeg har ikke svaret… For jeg tror ikke på at det findes.

For at være helt ærlig er jeg efterhånden rimelig træt af vores sundhedisme. Sundhed burde ikke være en religion, men jeg er fristet til beskrive den som en sådan. Sundhed som fænomen må siges at have et hav af prædikanter (mig selv inkl.), guruer og mere eller mindre trofaste disciple. Og ja, ja – jeg er jo selv en “posterboy” og fortaler for det sunde, aktive liv. Jeg burde vel nærmest stå som et lysende fyrtårn af sundhed og korrekt balanceret livsførelse – NOT SO MUCH!

Så hvad er sundt?

WHO har for en hel del år siden defineret begrebet således

Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity.

Denne definition er ikke ændret siden 1948, og jeg må bare konstatere at jeg syntes den trænger til en mere realistisk opdatering. Hovedsaligt fordi jeg egentligt betragter mig selv som et relativt sundt menneske. Men jeg kan ærligt talt ikke huske på mange øjeblikke i mine 37 leveår hvor jeg fuldt ud kan tilslutte mig overstående definition. Og hvor mange kan egentligt sige de har det sådan – hele tiden, eller bare en gang i mellem. Efter min mening lægger denne definition op til et relativt et utopisk sundhedsideal som vi alligevel aldrig, eller meget sjældent vil opleve.

Hvis vi alligevel ikke bliver “rigtigt” sunde – hvor meget tid og energi skal vi så bruge at jagte dette utopiske ideal? Og er det overhovedet tiden værd. Efter min bedste overbevisning bruger mange af os alt for meget tid og energi på at bekymre os over vores tilsyneladende dårlige/usunde spise- og motionsvaner. Måske med god grund – og måske ikke.

INTET er altid sundt

En gulerod er sund. Eller rettere; en gulerod kan være sund. Gulerødder indeholder mange gode næringsstoffer som kroppen har brug for. Men betyder det så at 2 gulerødder dobbelt så sundt? Næppe… Hvis du ikke mangler disse næringstoffer i kroppen, så bliver du altså ikke mere sund af at spise hverken 2, 3 eller 10 gulerødder! Selvom det ser enormt fornuftigt ud.

Det er også sundt at løbe en lille tur en gang i mellem. Men at løbe 50 km (eller mere!) om ugen er langt forbi “sundhed”. Det betyder ikke at det er forkert at løbe meget. Så gør man det bare af andre grunde. Men skal nok ikke tro at det er sundere – nok snarere tværtimod.

Sundhed er altså ikke kvantificérbar. Langt ord – hvilket bare betyder at hvis vi grundlæggende er sunde og raske, og altså ikke deciderede syge. Så er vi vel i bund og grund sunde nok. Alt udover dette niveau er formentligt bare en stræben efter en bestemt følelse eller utopisk idé om at være endnu mere sund. Jeg tvivler lidt på om vi rent faktisk får det meget bedre rent fysisk – måske mentalt, men det skyldes nok mere tankens kraft end noget andet.

Jeg syntes vi skal vende den sundhedsbegrebet lidt på hovedet. Hvis du ikke mangler noget, så spiser du sandsynligvis sundt nok. Og her er der lige et STORT men…  DU KAN ALTSÅ IKKE GÆTTE DIG FREM! Mange tror de mangler det ene og andet. Men hvis du virkelig vil vide om du reelt mangler noget som f.eks. vitaminer eller mineraler, så synes jeg du bør få taget en blodprøve hos lægen. Alt andet vil være gætteri, og min skeptiske formodning er at 95% gætter forkert.

Drop det “gode” og det “dårlige”

Sukker er ikke usundt – sukker er bare sukker. Det er hverken godt eller skidt. Det er bare næring i form af kulhydrater. Det samme gælder naturligvis fedt og proteiner. Alle er vigtige i de rigtige mængder.

Alkohol er derimod ikke sundt. Sådan er det bare. Kroppen har ikke brug for alkohol og er sgu nok helst fri. Alkohol er et organisk opløsningsmiddel som forgifter kroppen, i større eller mindre grad alt efter dosis. Vi kan jo godt li’ at være berusede – af mange forskellige årsager – og ja, det gælder selvfølgelig også mig. Jeg hader til gengæld tømmermænd og kvalme i dagene efter og derfor holder jeg mit forbrug til et minimum. Det er bare et valg vi må gøre op med os selv. Men at hævde det er “sundt” for mit psykiske velvære, er efter min mening noget bavl. Du skal drikke alkohol fordi du har lyst til det. Eller lad vær’ – sundt bliver det altså ikke… uanset hvorfor du gør det eller hvad du får ud af det. Lev med det. Det samme gælder selvfølgelig for tobak.

quotefancy-298894-3840x2160

Det er på samme måde med træning. Hvis vi vil have en stærk og velfungerende krop, så skal den presses et godt stykke ud komfortzonen – jævnligt. Træning er rigtig sundt, indtil et vist punkt. Men derfra er mere træning er ikke mere sundt. Det er bare mere træning, og med mere træning kan du selvfølgelig blive endnu stærkere og endnu hurtigere og bedre til alt muligt andet. Men du bliver altså ikke et hak’ sundere – måske snarere tværtimod.

Jeg træner fordi…

Jeg træner fordi jeg er forfængelig (man kan lige så godt være ærlig), fordi jeg godt kan li at bruge min krop, fordi jeg deltidsmasochist, fordi jeg syntes det er fedt at prøve mine grænser af, fordi det er min hobby, fordi det er en del af min identitet, fordi det er sjovt at blive bedre til noget og fordi det er blevet et vigtigt mentalt åndehul i en travl hverdag. Listen er meget længere, men i har nok fanget pointen. Sundhed er derimod meget langt nede på listen. Faktisk er det meste af det jeg træner et godt stykke fra “sundt”. Jeg elsker at tage min krop lige til grænsen, og det betyder i praksis at jeg næsten altid har smerter, og/eller småskader i forskelligt omfang i forskellige dele af kroppen – det er en pris jeg gladeligt betaler. Det er en uundgåelig del af mit liv og min hobby. Jeg forsøger naturligvis at træne så fornuftigt som muligt så jeg altid kan flytte mig og styre uden om de helt store skader. Heldigvis noget jeg er blevet lidt bedre til med årene.

Jeg har 2 basale menneskelige egenskaber der er virkelig vigtige for mig.

Jeg nægter at være uvidende – og jeg nægter at være slap.

Når du ikke lærer nye ting bliver du langsomt dummere med tiden – og når du ikke træner bliver du langsomt slappere med tiden. Det er i virkeligheden meget enkelt. Jeg forsøger at tænke og lære nye ting. Hver dag. Og på samme måde med kroppen skal den helst bruges og udfordres, hver dag.

Der er ikke noget galt i forsøge at leve “sundt” – men for mig personligt – er det ikke så vigtigt. Min sundhed er et biprodukt af de valg jeg taget og de ting jeg laver i min hverdag. Jeg bestræber mig altid på at fungere på det højest mulige plan. Både fysisk og psykisk, og gerne i rigtig mange år. Det er ikke et spørgsmål om sundhed eller perfektion, meget langt fra. Jeg vil bare være den bedste version af mig, med alle mine fejl, mangler og begrænsninger (hvilket ærligt talt er en hel del).

Hvis du ikke har lyst til at træne – så skal du selvfølgelig bare lade vær’. Der er ingen der tvinger dig. Det har selvfølgelig en masse konsekvenser. Både fysisk, psykisk og kosmetisk. Men så må du bare glæde dig, og nyde, den tid du har haft til at lave noget andet. Det hele er blot en lang række af valg, og fravalg. begge dele har konsekvenser på den ene eller anden måde.

Nyd den tid du har – nyd dine dage. Du får ikke flere – kun færre. Lev stærkt 😉

God dag – STYRK.NU

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

SKA' DU HA' SIX-PACK?