Lær at Ro (Det tager kun 5 min.)

Overtræning – hvad er det?

Exhaustion

Man hører rimelig ofte snak om overtræning. Det kan være du går og er bange for at komme i overtræning, eller måske er du bange for pådrage dig skader, uhensigtsmæssigt stress eller andet i den dur. Måske er du bekymret med rette, eller måske er din frygt bare ubegrundet og ligegyldig bekymring.

Det er ikke nemt at gennemskue hvad der sandt og falsk omkring overtræning, eller hvad det i virkeligheden er? Så jeg syntes lige jeg vil ytre et par ord og (mine) meninger om emnet her på bloggen.

Først og fremmest er vi nødt til at definere begrebet overtræning.
Her opstår det første alvorlige og helt essentielle problem. Der findes nemlig ikke en klar gennemgående definition af begrebet. Det kan beskrives med mange forskellige ord og termer som f.eks. overreaching, underperformance syndrome, overtraining syndrome etc.
Den mest gennemgående kliniske faktor der går igen i de fleste studier, er underpræstation over en periode på 2-3 uger eller mere.
Denne tilstand vil ofte beskrives som “state of underperformance / tilstand af underpræstation”
For at kunne vurdere om du rent faktisk er i overtræning bliver du altså nødt til at foretage systematiske fysiske/psykologiske tests for at vurdere om du rent faktisk præsterer dårlige end normalt eller det bare ‘føles’ lidt hårdere fordi du f.eks har øget din træningsvolumen og/eller intensitet (især hvis du har gjort det over en kortere periode).

Der kan derfor være en del (mere eller mindre væsentlige) parametre der er værd at måle på (både fysiologiske og psykologiske faktorer), men det vil desværre række lidt vidt at beskrive diverse metoder her.

Overtræning kan altså bedst beskrives som fald i præstationsevne, og/eller øget oplevet udmattelse af fysisk og psykisk karakter. Ofte vil der sideløbende opleves et drastisk fald i trænings-motivation og øgede humørsvingninger.

HVAD KAN DU GØRE?
For langt de fleste vil stort set alle overnævnte symptomer forsvinde i løbet af en 2 uges ‘restitutions’ periode.
OG NEJ! … DET BETYDER IKKE AT DU SKAL LIGGE NED I 14 DAGE!!!
Tværtimod – aktiv restitution har vist sig at være fordelagtigt for langt de fleste (om ikke alle). Det er tilmed sundere for kroppen, og mere effektivt.
Aktiv restitution kan foregå på mange måder. Det kan være i form af længere gåture, stille cykling, svømning eller noget helt andet. Måske kan du hygge dig med en helt ny aktivitet der kan lede tankerne lidt bort fra din sædvanlige træning. To ting er dog vigtigt i en restitutionsperiode.
Nedsæt din trænings-intensitet OG/ELLER din volumen. Gerne begge dele.
Der kan være flere forskellige grunde til du ender i tilstand af overtræning, og der er nogle væsentlige faktorer du altid bør holde øje med;

a) Dårlig kost, energi-underskud/dehydrering.
b) Mangel på søvn og/eller fysisk restitution
c) Øget daglig stress (pga. arbejde/skole/økonomi etc.)
d) Miljø stress (dårligt indeklima, kulde og etc.)
e) Psykologiske problemer (herunder manglende motivation/’drive’)
f) Decideret (dianosticeret) sygdom, eller andre helbredsmæssige komplikationer.

KORT SAGT:

  • “Overtræning” er ikke et særligt veldokumenteret begreb. Og kun svagt defineret, hvilket gør det forvirrende hvis du f.eks. forsøger at opsøge viden om emnet.
  • Hold øje med dine præstationer og din psykologiske opfattelse. Og NEJ du kan ikke huske det hele… så lav en træningsdagbog, med kost, søvn og træningsvaner. Så har du mulighed for at sammenholde data, og undgå de typiske risici.
  • Rigtig mange af dem der oplever “overtræning” viser sig at have andre helbredsmæssige komplikationer, så oplever du alvorlig nedgang, så kan det være en god idé at søge professionel hjælp (læge).

HUSK! Sportsskader og overbelastning er IKKE nødvendigvis overtræning men langt oftere et udtryk for forkert træning i en eller anden form. Ofte for ensidigt, eller forkert struktureret eller lign.

KILDE: Ola Rønsen / Dansk Sportsmedicin / nr. 2, 17. årgang

Stay Strong & God Påske 🙂

//Toke

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lær at Ro (Det tager kun 5 min.)